Alain Prost on yksi maailman menestyneimmistä moottoriurheilijoista. F1-uransa aikana hän voitti neljä maailmanmestaruutta ja sijoittui yhtä monta kertaa sarjassa toiseksi. Maailmanmestaruuksien määrässä hän jakaakin sijoituksen Lewis Hamiltonin ja Sebastian Vettelin kanssa, sillä heillä kaikilla on neljä maailmanmestaruutta. Vain Juan Manuel Fangio viidellä mestaruudellaan ja Michael Schumacher seitsemällä mestaruudella ovat uransa aikana yltäneet useampaan mestaruuteen. Kyseessä siis on yksi moottoriurheilun ja eteenkin Formula 1 -sarjan elävistä legendoista.

Historia

Ranskalainen Alain Prost syntyi vuonna Ranskan Loiressa vuonna 1955. Prostin moottoriurheiluinnostus syttyi 14-vuotiaana perhelomalla. Hänen lahjakkuutensa tuli esille hyvin nopeasti ja hän voitti mestaruuksia Ranskan ja Euroopan Formula 3 -luokissa.

24-vuotiaana superlupaus allekirjoitti sopimuksen Formula 1 -sarjan McLaren-tallin kanssa. Ensimmäisellä kaudellaan 1980 Prost ajoi pisteille kauden viimeisessä kilpailussa. Seuraavaksi kaudeksi hän siirtyi ajamaan Renault-talliin, jossa hän saavuttikin debyyttikauden aikana ensimmäisen voittonsa. Kolmen Renaultilla vietetyn vuoden jälkeen ranskalainen siirtyi takaisin McLarenille.

Vuosien 1984-1989 aikana Prost voitti kolme maailmanmestaruutta. Näiden vuosien aikana ehkä kaikkein kovimmaksi kilpakumppaniksi osoittautui brasilialainen Ayrton Senna, jonka kanssa ranskalaiskuski ajoi myös yhtä aikaa McLarenilla. Kaksikon välillä olikin vuosien aikana useita kyseenalaisia kolareita. 90-luvun alussa Prost ajoi kaksi kautta legendaarisella italialaistallilla, Ferrarilla. Talli ei kuitenkaan näiden vuosien aikana menestynyt toivotulla tavalla ja Prost sai tiimiltä kenkää kesken toisen kautensa tallissa.

Vuoden 1992 Prost vietti niin sanotun sapattivuoden poissa Formula 1 -sarjasta. Hän kuitenkin palasi vielä yhdeksi kaudeksi sarjaan Williams-tallin rattiin. Allekirjoittamassaan sopimuksessa tallin kanssa ranskalainen vaati, että Ayrton Sennan ei olisi mahdollista liittyä tallin toiseksi kuljettajaksi kaudella 1993. Tämä sopimusehto ei kuitenkaan ollut pidennettävissä seuraavalle kaudelle ja Senna oli siirtymässä Williamsille. Vaikka supertähti voitti kaudella 1993 maailmanmestaruuden Williams-tallilla, päätti hän olla puolustamatta mestaruutta seuraavalla kaudella ja lopetti uransa F1-sarjassa.

Mielenkiintoinen yksityiskohta

Autourheilijat on totuttu näkemään erilaisten nopeiden autojen ratissa uransa aikana ja erilaisissa edustustehtävissä. Mielenkiintoista on kuitenkin tietää, mistä kaikki on saanut alkunsa ja millaisella autolla yksi Formula 1 -historian legendaarisimmista kuljettajista on aivan ensimmäiseksi ajanut vapaa-ajallaan. Alain Prost on kertonut, että hänen ensimmäinen katuautonsa ajokortin saamisen jälkeen oli Renault 4L. Kyseessä oli kuitenkin hänen vanhempiensa kulkuneuvo.

Prostin ensimmäinen oma auto sen sijaan oli keltamusta Opel Kadett GT. Hän muistaa, kuinka kyseinen menopeli tuntui kuin ralliautolta ja oli täydellinen. Ironista kyllä, tämä ensimmäinen oma auto oli myös ensimmäinen ja viimeinen vapaa-ajan menopeli, jonka kuski kolaroi.

Uran jälkeen

Lopetettuaan ajamisen Formula 1 -sarjassa vuoden 1993 jälkeen, Prost teki parin vuoden ajan töitä erikoisasiantuntijana ranskalaisella tv-kanavalla. Samaan aikaan hän toimi myös Renaultilla PR-tehtävissä. Näiden tehtävien jälkeen hän kuitenkin palasi takaisin McLaren-talliin tekniseksi neuvonantajaksi vuonna 1996.

Yllättäen vuonna 1997 Prost otti haltuunsa ranskalaisen Ligier-tallin, johon hän oli jo sapattivuotensa aikana luonut yhteyksiä testikuljettajan ominaisuudessa. Sen uudeksi nimeksi tuli Prost Grand Prix. Ranskalaistähti neuvotteli tallille moottorinvalmistajasopimuksen Peugeotin kanssa.

Talli ehti viiden kauden aikana Formula 1 -sarjassa osallistua 83 osakilpailuun, joiden aikana sen ratissa ajaneet viisi eri kuljettajaa sai vain kolme palkintopallisijoitusta. Ennen kauden 2002 alkua Prost Grand Prix ajautui rahapulaan ja lupaava yhteistyö uuden moottoritoimittajan eli Ferrarin loppui, ennen kuin se edes pääsi alkamaan.

Paluu Renaultille

Nimeään kantaneen tallin konkurssin jälkeen Prost keskittyi enemmän perheeseensä, urheilemiseen ja oli mukana myös autourheiluun ja Formula 1 -sarjaan liittyvissä tehtävissä. Kaudelle 2017 Renault-talli julkaisi uutisen, että supertähti palaa viimeiseen maailmanmestaruustalliinsa – nyt erityisneuvonantajan roolissa. Aika näyttää, kuinka menestyksekkäiksi nämä neuvot osoittautuvat. Kukaan ei kuitenkaan tule kiistämän Alain Prostin ammattitaitoa ja näkemystä, mitä tulee moottoriurheilun kuninkuusluokkaan.

Statistiikkaa

Kuten aiemmin mainitsimme, Alain Prost voitti uransa aikana neljä maailmanmestaruutta moottoriurheilun kuninkuusluokassa, Formula 1 -sarjassa. Hän on ainut ranskalainen F1-sarjan maailmanmestari. Urallaan hän saavutti 33 paalupaikkasijoitusta ja 51 osakilpailuvoittoa. Ranskalaissankari piti hallussaan osakilpailuvoittojen ennätystä vuodesta 1987 vuoteen 2001 asti, jolloin Michael Schumacher rikkoi tämän ennätyksen Belgian osakilpailuvoitollaan. Palkintopallille Prost ajoi uransa aikana 106 kertaa.

Alain Prost ajoi uransa ensimmäisen F1-osakilpailun vuonna 1980 Argentiinan osakilpailussa ja saavutti jo seuraavana vuonna kotiyleisön edessä ensimmäisen osakilpailuvoittonsa. Hänen viimeinen F1-kautensa sijoittui vuoteen 1993 ja viimeiseksi voitoksi jäi kyseisen kauden Saksan osakilpailun voitto. Näiden ajovuosien aikana ranskalaiskuskille kertyi yhteensä 202 osakilpailua, joissa hän saavutti 41 kertaa kilpailun nopeimman kierrosajan.

Uransa aikana ranskalainen ajoi neljässä eri tallissa, joihin kuuluvat McLaren, Ferrari, Renault ja Williams. Prostin vielä voimassa oleviin ennätyksiin kuuluukin voittojen saavuttaminen kaikille neljälle tallille. Hänellä on hallussaan myös eniten kotikisavoittoja saavuttaneen kuljettajan ennätys ja itse asiassa hän on edelleen viimeisin Ranskan osakilpailun voittanut ranskalaiskuski. Lisäksi Prost ajoi viimeisellä kaudellaan jokaisessa aika-ajossa eturiviin. Tämän vakuuttavan ennätyksen hän jakaa Ayrton Sennan ja

Uransa aikana ranskalainen ajoi neljässä eri tallissa, joihin kuuluvat McLaren, Ferrari, Renault ja Williams. Prostin vielä voimassa oleviin ennätyksiin kuuluukin voittojen saavuttaminen kaikille neljälle tallille. Hänellä on hallussaan myös eniten kotikisavoittoja saavuttaneen kuljettajan ennätys ja itse asiassa hän on edelleen viimeisin Ranskan osakilpailun voittanut ranskalaiskuski. Lisäksi Prost ajoi viimeisellä kaudellaan jokaisessa aika-ajossa eturiviin. Tämän vakuuttavan ennätyksen hän jakaa Ayrton Sennan ja Damon Hillin kanssa.