Moottoriurheilu on laaja käsite, sillä se sisältää kaiken maalla, merellä ja ilmassa tapahtuvasta moottorein avustetusta kilpailemisesta. Oli kyse sitten lentämisestä, veneilemisestä, moottoripyöräilystä tai autoilusta, eri lajit sisältävät erilaisia kilpailumuotoja, jotka jaotellaan edelleen ryhmiin ja luokkiin.

Ei olekaan helppoa sanoa, ketkä ovat moottoriurheilun absoluuttisesti suurimmat nimet. Tähän listaan on valittu menestyneitä ja maineikkaita moottoriurheilijoita, joilla kaikilla on ollut erittäin menestyksekäs ura moottoriurheilussa ja monet tunnistavat urheilijoiden nimet, vaikka eivät pahemmin genreä seuraisikaan.

Moottoriurheilun tunnetuimpia lajeja ovat Formula 1, ralliautoilu, ratamoottoripyöräily sekä ratamoottoriveneily. Tämän listan osaajat on valittu juuri kyseisistä moottoriurheilulajeista. Kaikkia lajeja yhdistää tavoite mahdollisimman nopeaan suoritukseen, mutta kyse ei ole pelkästään nopeudesta. Taitava kuljettaja tuntee ajoneuvonsa ja taktikoi ajonsa niin, että onnistuu voittamaan kilpailuja. Vaikka ilman kuljettajaa moottoriurheilu ei onnistu, ei tule kuitenkaan unohtaa kuljettajan takana seisovan tiimin merkitystä. Moottoriurheilussa ei turhaan jaeta palkintoja kuljettajan lisäksi myös menestyville talleille.

Ayrton Senna

Yksi maailman arvostetuimmista sekä yleisön että kuljettajien keskuudessa oli 21.3.1960 Brasiliassa syntynyt Ayrton Senna. Mies oli varakkaan perheen urheilullinen poika ja kiinnostui moottoriurheilusta jo 4-vuotiaana. Ennen formuloita Senna kilpaili mm. karting- ja Formula Ford -kuljettajana. Hänet on äänestetty usein parhaaksi ja vaikutusvaltaisemmaksi Formula 1 -kuljettajaksi kautta aikojen – eikä suotta. Sennan osaaminen näkyi erityisesti taitona saavuttaa paalupaikka ja hän piti paalupaikkaennätystä vuosien 1989-2006 välisen ajan. Brasilialaiskuljettaja muistetaan myös muun muassa taitavana sadekelikuljettajana.

Kilpa-ajaminen oli katolilaiselle Sennalle kaikki kaikessa ja lopulta se vei myös miehen hengen. Senna kuoli Italian osakilpailussa ajamansa kolarin saamiinsa vammoihin 1.5.1994. Urallaan hän ehti saavuttaa kolme maailmanmestaruutta McLarenin tiimissä vuosina 1989, 1990 sekä 1991. 34-vuotiaana tiensä päähän tullut kuljettaja sai valtavan määrän saattajia viimeiselle matkalleen, jolla jopa 200 000 brasilialaista ilmestyi kadulle kunnioittamaan kansallissankariaan.

Sebastien Loeb

Ranskassa 26.2.1974 syntynyt Sebastien Loeb on todistettavasti maailman menestynein ralliautokuljettaja, onhan hän voittanut yhteensä yhdeksän maailmanmestaruutta putkeen vuosina 2004-2012. Alun perin voimistelua menestyksekkäästi harrastanut ranskalainen siirtyi ralliautoilun pariin vuonna 1995. Menestystä Loeb sai jo juniorivuosinaan voittaen nuorten rallin maailmanmestaruuden vuonna 2001.

Lajinvaihto tuotti siis tulosta ja maailmanmestaruuksien lisäksi Loebilla on hallussaan useita muita ralliin liittyviä ennätyksiä, kuten eniten voittoja kautta aikojen, palkintokorokepaikkoja ja kerättyjä MM-pisteitä. Maailmanmestaruudet Loeb voitti Citroën-tallin kanssa yhteistyössä. Menestynyt kuljettaja lopetti MM-ralliuransa kauden 2012 lopussa, mutta hänen ajouransa jatkuu muun moottoriurheilun parissa edelleenkin. Ranskalaiskuski on saanut uransa aikana myös useita kunniamainintoja, mukaan lukien Ranskan vuoden urheilija -palkintoja ja ritarin nimityksen Ranskan kunnialegioonalta aiemman presidentti Nicolas Sarkozyn toimesta.

Valentino Rossi

Ratamoottoripyöräilyn yhdeksänkertainen maailman mestari Valentino Rossi syntyi 16.2.1979 Italiassa. Rossi seurasi isänsä Graziano Rossin jalanjälkiä moottoriurheilun pariin päästen ajamaan ratamoottoripyöräilyn kuninkuusluokkaan MotoGP-sarjaan maailmanmestaruuksista vuonna 1996. Turvallisuussyistä Rossin ura on kuitenkin alkanut karting-autoista jo alle 5-vuotiaana, mutta vuodesta 1990 alkaen hän alkoi ajaa myös minimotolla kartingin ohessa.

Vuodesta 1996 Rossi on onnistunut pääsemään tilastoykköseksi 500cc/MotoGP -luokassa 89 voitollaan. Kaikkien luokkien yhteenlaskettuja voittoja maailmanmestaruussarjassa hänellä on 115 kappaletta, mikä antaa hänelle toisen sijan heti legendaarisen Giacomo Agostinin jälkeen – hänellä on yhteensä 122 voittoa. Raja on vielä rikottavissa, sillä Rossi jatkaa yhä uraansa mestaruussarjassa.

Miestä on kosiskeltu myös Formula 1 -autojen pariin, mutta toistaiseksi hän on kertonut pysyttelevänsä ratamoottoripyöräilyn parissa ja hänellä ikää on jo yli 40 vuotta. Edellytyksiä menestyksellekin olisi saattanut olla, sillä testiajoissa hän on päihittänyt F1-sarjan kuljettajia ja erityisesti italialainen Ferrari oli hänestä kiinnostunut.

Myös The Doctor -lempinimen omaavasta miehestä on tehty vuonna 2015 peli Valentino Rossi: The Game X-boxille ja PlayStationille. Italian valtiolta hän on saanut kunniamaininnan maan maineen eteen tehdystä edistyksellisestä työstä.

Guido Cappellini

Italialainen moottoriveneurheilija Guido Cappellini syntyi 7.9.1959. Vuonna 2009 aktiiviuransa lopettanut huippukuljettaja ehti saada urallaan peräti kymmenen maailmanmestaruutta. Voitot tulivat vuosina 1993-96, 1999, 2001-03, 2005 ja 2009.

Cappellini aloitti uransa kartingista ja vuonna 1981 hän voitti Italian mestaruuden sekä Euroopan mestaruuden heti vuonna 1982. Vuonna 1983 hän siirtyi moottorivenekilpailuihin. Mies ehti kilpailla MM-sarjassa eli F1 Powerboat -sarjassa vuosina 1990-2009. Hän toimii yhä moottoriveneurheilun parissa entisen kilpaseuransa DAC Racingin tiimipäällikkönä.

Moottoriurheilun muut menestyjät

Kuten aiemminkin on mainittu, on tälle listalle mahdotonta saada mahtumaan kaikkia moottoriurheilun suurnimiä. Lajeja on monia ja lisäksi eri aikakausilla ovat eläneet omat menestyjänsä. Listan olisi voinut yhtä hyvin täyttää muilla suurnimillä, kuten F1-sarjan seitsenkertaisella maailmanmestarilla Michael Schumacherilla tai 15-kertaisella ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari Giacomo Agostinilla, joka on ansainnut eniten voittoja yhteensä 122 kappaletta. Ei tule unohtaa myöskään suomalaista ralliautoilijaa Tommi Mäkistä, joka on nelinkertainen ralliautoilun maailmanmestari.

Moottoriurheilun suurnimiä on paljon historiassa, mutta suurin osa mestareista on jäänyt alan pariin aktiiviuransa jälkeenkin. Maineikkaiden nimien lista on varmasti keskeneräinen siinäkin mielessä, sillä menestyksekkäitä moottoriurheiluvuosia on edessä loputtomiin, sillä kiinnostusta lajin pariin riittää sekä urheilijoissa että yleisössä.