Suomalaiset ovat olleet taitavia kuljettajia moottoriurheilun parissa jo vuosikymmenten ajan. Menestys ei ole loppunut, vaan sinivalkoisissa edustavia kuskeja on yhä runsain määrin mestaruussarjoissa, puhumattakaan harrastuksen parissa viihtyvistä moottoriurheilijoista.

Suomen menestyneimpiä moottoriurheilijoita ovat F1-kuljettaja Mika Häkkinen, joka onnistui voittamaan kaksi maailmanmestaruutta ja ralliautoilija Tommi Mäkinen, joka voitti peräti neljä maailmanmestaruutta. Neljään MM-titteliin ylsi myös motocross-moottoripyöräilijä Heikki Mikkola. Muita mainittavia tekijöitä ovat formulakuljettaja Keke Rosberg, ralliautoilijat Hannu Mikkola, Juha Kankkunen ja Timo Mäkinen, enduro-kuljettaja Juha Salminen ja ratamoottoripyöräilijä Jarno Saarinen.

Mikä voisi olla suomalaisten moottoriurheilijoiden menestyksen takana ja tulevaisuuden lupauksien etuna? Lahjakkuudet tarvitsevat varmasti samoja huippu-urheilijan ominaisuuksia kuin minkä tahansa lajin huippu. Harjoitusten eteen täytyy tehdä todella kovaa työtä ja toistoja vaaditaan niin monta, että suoritusta ei tekovaiheessa tarvitse ajatella enää ollenkaan ja kaikki suomalaisethan on varustettu suomalaisella sisulla jo syntyessään.

Moottoriurheiluun ei Suomessa ole loistavat ympärivuotiset harjoittelumahdollisuudet, mutta vaativat ajo-olosuhteet talvisin ovat varmasti totuttaneet huippukuljettajat hankaliinkin tilanteisiin. Ajamisessa pelkkä nopeus ei ole valttia, vaikka se tulee ehkä ensimmäisenä mieleen – tärkeintä on päästä maaliin asti voittajana. Suomalainen perusluonne sisältää myös ripauksen harkitsevaisuutta, joka on varmasti myös etu vauhtia täynnä olevissa lajeissa. Suomalaisilla moottoriurheilijoilla on mainiot esikuvat maanmiehistämme ja toivotaan, että moottoriurheilumenestys jatkuu suomalaisittain jatkossakin.

Tähän suomalaisista moottoriurheilijoista kertovaan artikkeliin on listattu tämän hetken menestyjät, jotka ovat kilpailleet voitosta oman lajinsa mestaruussarjoissa ralliautoilun, F1-rata-autoilun sekä F1 Powerboat- ja MotoGP-sarjoissa viimeisten vuosien aikana.

Jari-Matti Latvala

Ralliautoilija Jari-Matti Latvala on syntynyt 3.4.1985. Hän on voittanut yhteensä 17 osakilpailua, mutta ei ole toistaiseksi yltänyt maailmanmestaruuteen. Hän onkin eniten osakilpailuja voittanut ralliautoilija, joka ei ole koskaan voittanut itse mestaruustitteliä. 8-vuotiaana ajamisen aloittanut Latvala on tunnettu aggressiivisesta ajotyylistään.

Juho Hänninen

Punkaharjulla 25.7.1981 syntynyt rallikuljettaja aloitti MM-rallitaipaleensa vuonna 2006. Urallaan hän on voittanut IRC-kilpailun vuonna 2010 ja S-WRC-kilpailun vuonna 2011. Hän on myös voittanut N-sarjan Suomen mestaruuden vuonna 2004.

Teemu Suninen

Teemu Suninen on suomalainen ralliautoilija, joka ajaa lähinnä WRC2-luokassa, mutta on ajanut myös WRC-mestaruusluokassa Malcolm Wilsonin M-sport-tallissa. Suninen on nuori – hän on syntynyt 1.2.1994.

Esapekka Lappi

Ralliautoilija Esapekka Lappi on syntynyt 17.1.1991 Pieksämäellä. Hän voitti rallin Suomen mestaruuden vuonna 2012 ja Euroopan mestaruuden vuonna 2014 sekä vuonna 2016 WRC-2-mestaruuden. Lisäksi nuori tähtikuljettaja voitti MM-rallin Suomen osakilpailun kesällä 2017. Saavutus oli myös hänen ensimmäinen voittonsa ja palkintokorokepaikkansa rallin maailmanmestaruussarjassa.

Sami Seliö

Suomalainen Formula 1 Powerboat -kuljettaja Sami Seliö on syntynyt 5.5.1975 Lohjalla. Hänen voittoihinsa kuuluvat kaksi maailmanmestaruutta vuosina 2007 ja 2010. Suomalaislupaus aloitti moottoriveneurheilukilpailut vuonna 1988 suomalaisessa nuorisoluokassa SJ-15, jonka hän voitti vuonna 1990. Hän siirtyi Formula 1 -venekilpailuihin vuonna 1998.

Filip Roms

Espoossa 12.1.1994 syntynyt Filip Roms on suomalainen F1 Powerboat -sarjassa kilpaileva venekuljettaja. Hän debytoi MM-sarjassa vuonna 2012 ollen kaikkien aikojen nuorin kuljettaja. Hänen paras MM-osakilpailusijoituksensa on toinen sija vuodelta 2016. Lisäksi huippulupaus on voittanut Suomen SJ15-nuorisoluokan kultaa vuosina 2007 sekä 2008 ja tuli toiseksi vuonna 2006.

Kimi Räikkönen

Formula ykkösissä ajava Kimi Räikkönen on syntynyt 17.10.1979 Espoossa. Suomalaistähti aloitti formuloissa vuonna 2001 ja hän onnistui voittamaan maailmanmestaruuden vuonna 2007. Vuosina 2009-2011 hän vieraili myös rallikuljettajana mestaruussarjassa sekä Nascarissa vuonna 2011, mutta ajaa nyt jälleen Ferrarilla rata-autoilun kuninkuusluokassa. Räikköstä onkin monesti tituleerattu formuloiden nopeimmaksi kuljettajaksi.

Kimi aloitti Sauber-Petronaksen tallissa F1-uransa. Hän eteni kuninkuusluokkaan nopeasti, sillä suomalaislupaus oli ajanut aiemmin ainoastaan 23 kilpailussa junioriluokassa, mutta taustalla oli menestyksekäs kausi brittiläisessä Formula Renault -sarjassa, jossa hän voitti 23 osakilpailusta 13.

Kimi Räikkönen aloitti moottoriurheilu-uransa karting-autoilusta 10-vuotiaana. Formuloissa hän on rikkonut erilaisia tilastoja, esimerkiksi vuosina 2005 ja 2008 hän ajoi 10 nopeinta ratakierrosta, mikä on sama tulos kuin Michael Schumacherilla vuonna 2004. Kautta aikojen nopeimpia ratakierroksia Räikkösellä on yhteensä 45, mikä on toiseksi korkein määrä yhteensä.

Valtteri Bottas

Nastolassa 28.8.1989 syntynyt Valtteri Bottas on tällä hetkellä Mercedes-tallin kuljettajana Formula 1 -luokassa. Hän onnistui voittamaan ensimmäisen osakilpailunsa vuonna 2017 Venäjällä ja toinen voitto tuli Itävallan osakilpailussa.

Ennen formulauraansa Bottas on onnistunut voittamaan lukuisia sarjoja. Vuonna 2008 hän voitti Formula Renault 2.0 Eurocupin ja NEC-sarjan. Vuosina 2009 ja 2010 hän voitti Masters of Formula 3 -mestaruuden ja 2011 GP3-sarjan.

Patrik Pulkkinen

Helsingissä 14.3.2001 syntynyt Patrik Pulkkinen on suomalaisen moottoriurheilun viimeisempiä menestyjiä, sillä hänet valittiin ratamoottoripyöräilyn Moto3-luokan maailmanmestaruussarjaan vuonna 2017. Ikää nuorella miehellä on vain 16 vuotta.

Ennen läpimurtoaan Pulkkinen on kilpaillut kaudet 2015 ja 2016 MotoGP:n tulokkaiden sarjassa. Ura on vielä alussa, joten voittoja ei ole vielä ehtinyt tulemaan, mutta jäämme innolla odottamaan, minkälaista näyttöä tämä uusi kokelas antaa yleisölleen ja minkälaiseksi hänen lupaavasti alkanut uransa muodostuu.